Dry needling

In onze spieren kunnen zich pijnlijke plekken vormen, ook wel bekend als myofasciale triggerpoints. Het gebruik van de spier is daardoor pijnlijk. Deze plekken voelen vaak aan als kleine verdikkingen en veroorzaken pijn als er druk op wordt uitgeoefend. Soms straalt deze pijn ook uit naar andere delen van het lichaam.

Daarnaast kunnen verstoringen optreden van spierfunctie en gevoel, maar ook zorgen voor koude handen en overmatig transpireren, wat dan weer gevolgen heeft voor het totale houdings- en bewegingsapparaat. Vaak worden deze uitstralende klachten niet begrepen en wordt ook het verband met de aangedane spier niet eenvoudig vastgesteld.

Dry needling is een effectieve behandeling die door fysiotherapeuten wordt gebruikt om deze triggerpoints aan te pakken. Door een zeer dunne naald nauwkeurig in het triggerpoint te plaatsen, vermindert Dry needling meteen de spanning in de spier en komt ook de bloedcirculatie weer op gang. Daardoor vermindert niet alleen de pijn, maar verbetert ook direct de beweeglijkheid. Hierdoor kunnen patiënten hun dagelijkse activiteiten beter uitvoeren en verbetert hun algehele welzijn.

Dry needling is dus een techniek die wordt gebruikt om spierpijn en spiergerelateerde pijn te verlichten door het inbrengen van dunne naalden in triggerpoints in de spieren. Hieronder vind u meer algemene informatie over Dry needling en plus- en minpunten:

Neem direct contact op.

Wat is dry needling?

1. Oorzaak: Er zijn diverse oorzaken te noemen, zoals overbelasting, een trauma, een niet goed functionerend belendend gewricht en immobilisatie. Ook psychische stress kan een onderhoudende factor zijn.

2. Techniek: Dry needling maakt gebruik van zeer dunne naalden die worden ingebracht in triggerpoints in de spieren zonder enige toevoeging van medicatie of vloeistof.

3. Doel: Het hoofddoel van Dry needling is het verlichten van pijn en spanning in spieren, voornamelijk veroorzaakt door triggerpoints, die kleine knopen zijn die zich kunnen vormen in gespannen spieren.

4. Triggerpoints: Deze zijn vaak geassocieerd met chronische of terugkerende pijnklachten en kunnen leiden tot verzwakte spieren, verminderde bewegingsvrijheid en andere problemen. (Een myofasciaal triggerpoint onderhoudt zichzelf, met andere woorden; hij verdwijnt niet vanzelf).

5. Werkingsmechanisme: Wanneer de naald in het triggerpoint wordt geplaatst, zorgt dit ervoor dat de spier meteen ontspant. Dit helpt om de pijn te verminderen, de doorbloeding weer op gang te brengen en de normale functie van de spier te herstellen.

Dry needling

Plus- en minpunten Dry needling

Pluspunten:

1. Pijnverlichting: Dry needling kan effectief zijn bij het verminderen van pijn in specifieke spieren en triggerpoints.

2. Verbeterde bewegingsvrijheid: Door spierspanning te verminderen, kan Dry needling de bewegingsvrijheid vergroten en de algehele mobiliteit verbeteren.

3. Snelle resultaten: Mensen ervaren vaak onmiddellijke verlichting van pijn en verbetering in het bewegingsbereik na een sessie Dry needling.

4. Minimale bijwerkingen: In vergelijking met sommige andere medische interventies zijn de bijwerkingen van Dry needling over het algemeen minimaal en van voorbijgaande aard.

5. Kosten: Omdat Dry needling een fysiotherapeutische behandeling is, worden de kosten vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

Minpunten:

1. Tijdelijke verergering van klachten: Sommige mensen ervaren een tijdelijke toename van pijn of ongemak na een sessie Dry needling, dit is meestal van korte duur.

2. Niet geschikt voor iedereen: Dry needling is mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of voor degenen die angst voor naalden hebben.

3. Effectiviteit kan variëren: Hoewel veel mensen baat hebben bij Dry needling, kan de effectiviteit variëren afhankelijk van de specifieke aandoening, de vaardigheid van de behandelaar en andere factoren.

 

In onze praktijk zijn wij opgeleid en getraind om deze myofasciale triggerpoints te herkennen en behandelen volgens de principes van Travell en Simons. Het elimineren van de triggerpoints zal ook de uitstralende pijn doen afnemen en meestal laten verdwijnen. Meestal wordt snel effect verkregen door behandeling met zeer dunne naaldjes. Deze methode is dus Dry needling. Fysiocentrum d’Olde Bank heeft meerdere Dry needling specialisten in huis.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een vraag?

U kunt ons bellen of u kunt het contactformulier invullen. Wij zullen binnen 24 uur reageren.

BEL ONS 038 - 447 75 88